Kezdjük az elején, tehát mi is az a Landing Page?

A Landing Page-nek (vagy ha le akarjuk fordítani „Landoló oldal”, vagy talán szebb kifejezés a „Cél oldal”) marketing szempontból van jelentősége ugyanis ez az a pont, ahol a látogató „landol”, miután rákattint egy e-mailben található linkre, vagy a Google, a Bing, a YouTube, a Facebook, az Instagram, a Twitter vagy más hasonló webes hirdetésre.

A több oldalas szerkezetű – általános - weboldalaktól eltérően ezeket az oldalakat kifejezetten egy cél elérése érdekében szokták elkészíteni egy reklámkampány során. A látogató, - aki ugye a potenciális vevő – nem talál más információt, csak azt a terméket, vagy termék csoportot, melyet a weboldal tulajdonosa megcélzott.

Más kérdés, hogy ma már több cég is úgy készíti el saját céges bemutatkozó oldalát, hogy az csak egyetlen oldalból áll és az egér lefele görgetésével kapjuk meg azokat az információkat, melyeket hagyományosan menüpontokból érhettünk volna el.

Akkor miért nem lehet egy menüpont alatt lévő „aloldal” landing page?

Technikailag lehet!

De ha a látogató sok információt talál egy oldalon el fog veszni bennük és nagyon hamar feladja az oldal böngészését. Nekünk persze az a cél, hogy minél több időt töltsön el a termékeink nézegetésével és kedvet kapjon a vásárlásra. Ezt segíti elő a Landing page szerkezete, ami nem áll másból csak a szükséges információkból.

Az alábbiakban egy kezdőlapot és egy Landing Page-et láthatunk egymás mellett. Látható, hogy a kezdőlapon rengeteg link található, a másikon pedig csak egy van.

Weboldal vs Landing

Míg a kezdőlapon több tucat potenciális zavaró tényező található, a céloldal pontosan fókuszált. Ha kevesebb link van a céloldalon, az növeli a konverziók számát, mivel kevesebb olyan kattintható eszköz van, amely elbátortalanítja a látogatókat a használattól. Ezért a marketing szakemberek mindig dedikált céloldalt használnak céljuk eléréséhez.

Persze, a honlap csodálatosan néz ki. Bemutatja a márkát, lehetővé teszi az emberek számára, hogy felfedezzék a termékválasztékot, és további információkat kínál a cégről és értékeiről. Innen a látogató bárhová elmehet - pályázhat állásra, elolvashat néhány sajtóközleményt, áttekintheti a szolgáltatási feltételeket, közzéteheti a közösségi fórumon stb.

De nem feltétlenül vásárolnak. Pedig az lenne a lényeg!

Ha az a célunk, hogy az online térben megtaláljanak bennünket, és ügyfeleket szerezzünk, egy jól felépített Lading Page erre megoldást ad. Ebben az esetben ne akarjuk az ügyfeleket információk tömkelegével szembesíteni az oldalon, ne engedjük elveszi őket, találják meg egyszerűen a kérésüknek megfelelő megoldást.